About me

Achtergrond

Als klein kind zat ik altijd al te trommelen en mocht dan ook tijdens de rekenlessen op de lagere school op mijn trommel de tafels erin stampen terwijl de meester de boel op gitaar begeleidde. Dat was mijn beste lagere schooltijd…en ik wist wat ik wou worden: drummer! Dat is echter nooit wat geworden maar ik heb nog steeds wat met ritmes. In mijn beginjaren op de middelbare school had ik klassiek dwarsfluit les waar ik best goed in was maar dat heb ik snel opgeven toen Berdien Stenberg populair werd. Ik ben nog steeds fan van het instrument maar dan meer zoals bijv. Ronald Snijders erop speelt. Ondertussen speelde ik al veel gitaar in schoolbandjes (veel stoerder en meer aandacht van de meisjes). In die tijd liepen er bij ons op school een hoop muzikanten rond en was er een levendige Jazz scene

Ik heb er nooit bewust voor gekozen om programma manager te worden. Het is zo gelopen. ‘Go with the flow’. Ik vind het leuk om met mensen/groepen te werken. Omgaan met energieën, emoties en varen op mijn intuïtie.

Ik heb altijd veel geleerd van senior project managers en heb diverse bedrijven en organisaties van binnen gezien. Ik heb ook grote projecten mogen leiden waar veel belangen (lees geld) mee gemoeid waren. Ik heb daarbij gemerkt dat hoe hoger je in de boom komt hoe meer onderstromen er spelen. (Autisten versus narcisten. Wie heeft de ‘langste’…., de ‘grootste’….., etc. etc.) Ik leer er steeds meer doorheen te prikken. Ik ben geïnteresseerd in mensen en hun echte drijfveren. Wat drijft mensen en daarmee organisaties?

Ik heb de afgelopen jaren zelf ook aardig wat ‘management en persoonlijke ontwikkeling cursussen’ ondergaan. Sommige daarvan waren dodelijk saai andere zeer inspirerend. Ik heb de ambitie om op deze markt ook iets te gaan doen en wil mijn twee werelden (zakenleven en muziek) daarin verbinden.

Improviseren, buiten de gebaande paden (durven) gaan.

In mijn werk ben ik veel met veranderingen bezig. Ik moet mensen dan vaak ‘mee zien te krijgen’. Ik heb geleerd dat mensen wel willen veranderen maar dat ze niet veranderd willen worden. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat ze dan uit hun comfort zone moeten komen en niet gewend zijn te improviseren. Als projectmanager ben ik dat wel. Ik kan meestal niet terugvallen op vaste routines en moet creatief zijn om zaken in beweging te krijgen.

Door voorbeelden te geven van wat improviseren is wil ik mensen laten zien wat er allemaal kan gebeuren en dat dat ook heel leuk en verassend kan zijn. Thema’s daarbij: out of the box denken, vergroten van je comfortzone, snel en flexibel inspelen op je omgeving, verbeteren van teamwerk en communicatievaardigheden, vertrouwen in jezelf vergroten.

Communiceren en leren luisteren

Communicatie is een van de moeilijkste dingen. Hoe vaak ontstaan er geen misverstanden doordat mensen denken dat ze de boodschap begrepen hadden, of dat mensen dachten dat ze toch duidelijk waren geweest in hun berichtgeving.

Muziek is communicatie, maar dan non-verbaal. Muzikanten worden getraind in samenspelen. Eerst luisteren, internaliseren en dan pas reageren.

In contact komen met je gevoel

Heel vaak (inter)acteren mensen op basis van de functie die ze hebben. Het komt voor dat ze daarbij hun eigen persoonlijkheid op de achtergrond drukken. Hierdoor komen ze niet congruent/krachtig over. Ze raken op de achtergrond en verliezen het contact met zichzelf en dus ook met de groep. Ik wil mensen die vast zitten weer met elkaar verbinden. Vaak is het weer in contact komen met je ware aard genoeg om ook het verbonden zijn met de groep weer te ervaren. Muziek raakt mij altijd direct. Het kan me heel blij maken, ontroeren, opwinden, boos maken, irriteren etc.

(Dis)Harmonie / Energie / (on)balans

Ik zou wel eens willen horen hoe kleuren klinken. Net als geluid bestaat licht (kleur) ook uit frequenties. Hoe klinkt blauw? En groen? Wat voor sfeer roept dat op? Wat zijn koude klanken en warme sounds? Waarom krijgen we rillingen en kippenvel als we iets heel vals horen? We zijn daar blijkbaar heel gevoelig voor. Je merkt het vaak ook bij bedrijven, afdelingen en groepen als zaken niet lekker lopen er hangt dan een bepaalde sfeer (gebaseerd op machtsverhoudingen –> onbalans en onderstromen). Dat zou ik willen kunnen uitdrukken met muziek. Er is een verandermanagement theorie die aangeeft dat mensen en zelfs organisaties op basis van een kleur acteren (zie Leon de Caluwe). Deze theorie zou ik wel eens muzikaal willen uitwerken zodat mensen niet alleen kunnen zien wat er wordt bedoelt maar het ook kunnen horen.